Kako i što spakirati u torbu za bolnicu

Svaka buduća majka voljela bi imati isplaniran odlazak u bolnicu, no trudovi često počnu kada se najmanje nadamo, a u bolnicu treba stići na vrijeme. Stoga se preporuča torbu spremiti nekoliko tjedana prije termina kako uz sav stres zbog skorog poroda, ne bi trebali još razmišljati o tome što ponijeti. No, čak i kada se torba krene pakirati ranije, mnoge muče pitanja što je doista potrebno, a što ne. Sastavila sam listu onoga što sam nosila prvi put (i što sam zaboravila, pa sam molila da mi muž donese naknadno). Nadam se da će poslužiti još kojoj trudnici.

1. Spavaćica s gumbima – u većini bolnica morate nositi njihovu odjeću, ali nije na odmet imati koji rezervni komad u torbi. Zašto spavačica s gumbima? Zbog toga jer će dojenje samim time biti puno jednostavnije. Zašto ne pidžama? Jer vas svako jutro obilazi vizita, pa se pregled lakše obavlja, a ako ste bile podvrgnute carskom rezu, da vas pasica ne stišće po rezu.

2. Ulošci – i to puno, puno uložaka. Za početak spakirajte paket noćnih i tri do četiri paketa mekanih, vatenih tipa Vir 80 ili Chicco. Još par paketa ostavite kod kuće kako bi vam ih suprug, zaručnik, dečko, roditelji ili prijateljice mogli donijeti jer će vam, vjerujte, trebati.

3. Jednokratne gaćice – ni ovdje nemojte štediti. Mijenjat ćete ih prilikom svakog odlaska na wc prvih par dana.

4. Gel za tuširanje

5. Sapun za ruke / gel za dezinfekciju ili maramice

6. Četkica i pasta za zube

7. Češalj

8. Gumice za kosu

9. Barem dva-tri ručnika (jedan manji za lice, jedan za ruke, barem jedan za tijelo)

10. Labelo, melem, krema za ruke

11. Tablet, mobitel (+ PUNJAČ!), knjiga

12. Naočale / leće (kutijica za leće, otopina za leće)

13. Par flaširanih bočica vode

14. Japanke za tuširanje / papuče za sobu

15. Grickalice (štapići, krekeri, keksi…) – ovisite o bolničkoj kuhinji. Doručak, ručak i večera se nose u određeno vrijeme. Ako rodite npr. u 21 sat, zaboravite na obrok do doručka. A bit ćete itekako gladni i iscrpljeni.

16. Odijelo za pratnju na porodu (ako to bolnica traži)

17. Fascikl s papirologijom – nemojte zaboraviti iskaznicu zdravstvenog osiguranja i trudničku knjižnicu, odnosno sve papire koje ste prikupili tijekom trudnoće (nalazi, povijest pregleda, krvna grupa i sl.)

Ovo je ono neophodno i nema smisla nositi nešto više od toga, na kraju krajeva, sve što vam zatreba uvijek vam se može donijeti u posjetu.

P.S. Provjerite s bolnicom treba li što donijeti za bebu – mene su tražili pelene, kremu za guzu i vlažne maramice.

P.P.S. Na vrh torbe stavite ono što nosite u rađaonu da lakše izvadite vi ili babice kada se odluči da ostajete u bolnici i idete u boks. To su u mom slučaju bili mobitel, bočica vode i labelo, te japanke.

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.