KONFERENCIJA MAME&KLINCI: Pravila svjesnog odgoja Brune Šimleše

Ove subote organizirala sam tatu za čuvanje kako bih prisustvovala konferenciji Mame&klinci. Dojmovi su mi se tek sad slegli, pa sam vam odlučila i natipkati što smo čule i kako smo se provele.

Dakle, domaćin nam je bio Hotel Westin Zagreb, točnije dvorana Opera na 17. katu s koje puca predivan pogled na Zagreb. Bilo nas je stotinjak, što mama, što socijalnih radnica, djelatnika vrtića, panelista, organizatora.

Što smo sve slušale? Pa, redom… O pravilima svjesnog odgoja, Mamforce standardu i ravnopravnosti spolova, mamama s karijerom, kako odgojiti samosvjesnu djevojčicu u doba Kardashians, savjeti o prehrani, ponašanju na društvenim mrežama, zašto su bajke dobre za djecu, kako imati fair-play razvod i je li on uopće moguć, te zašto su prve godine najvažnije i ostavljaju otiske za cijeli život.

Ukratko je nemoguće o svemu tome pisati kroz jedan post, a da bih vam ga učinila koliko-toliko zanimljivim i skratila, pa ću danas prenijeti par detalja o prvoj temi koja je i otvorila konferenciju. To su “Pravila svjesnog odgoja” o kojima je govorio pisac, kolumnist i sociolog Bruno Šimleša.

Bruno je inače i otac, pa je bilo lijepo čuti kako smatra da je odgoj posao roditelja što znači i mame i tate, odnosno da oba roditelja moraju biti uključena u jednakom omjeru (50-50). Upozorio je i kako se naš život nikako ne bi smio, a što posebno vrijedi u prvim mjesecima djeteta, vrtjeti samo oko bebe (a to se doista mnogima događa, primjerice mom suprugu). Posljedica toga je “bebotomija”. To je ono kad odeš s frendicom na kavu (ako se uopće natjeraš na to) i ne prestaješ pričati o dojenju, mijenjaju pelena, (ne)spavanju i sl. Nemojte zaboraviti sebe i svoj život, svoje teme. Sa suprugom izađite na spoj, ali razgovor o djetetu ograničite na recimo 15 minuta. Jer, kako je rekao Šimleša, “odgajanje djece je nemoguće odvojiti od odgajanja samog sebe”.

A sada slijede sama “pravila svjesnog odgoja”:

1. Sve što djeca mogu sama, trebala bi barem pokušati napraviti sama – ne radite stvari umjeto njih, pronađite minutu više da sami prerežu tost, zavežu cipele i slično.

2. Nije ključno što djeca trenutačno žele, već što im treba – ne treba im baš taj još jedan plišanac, znate i sami koliko ih doma skuplja prašinu.

3. Učite djecu primjerom i držite se onoga što govorite.

4. Postavite jasne granice – roditeljska ljubav može biti bezgranična čak i ako postavimo granice.

5. Dosljednost je ključna.

6. Važno je dopustiti djeci da izraze emocije.

Brunino predavanje trajalo je nekih sat vremena, dobro nas je i nasmijao, dao primjere iz vlastitog života i odgoja, a bilo je lijepo vidjeti i da je na konferenciju došao sa kćerkom. Bila je prisutna i njegova suruga koja je kasnije govorila u sklopu panela “Mame s karijerom”, no to je tema koju spremam za jedan drugi post.

Sve u svemu, ovakve konferencije su ono što mamama doista ponekad treba! Mnoge su iskreno priznale kako to smatraju “izlaskom” koji si godinama nisu mogle (ili se usudile) dopustiti. Nadam se da su se sve, kao ja, vratile kući inspirirane, sretne i zadovoljne!

Hvala divnim organizatoricama Danijeli i Željki, nadam se da je ova konferencija prva od i da će uspjeti narednu organizirati za Majčin dan 2018. godine. Hvala sponzorima koji su nas opskrbili zanimljivim poklončićima i, naravno, panelistima koji su nas puno toga naučili i prenijeli nam dio svojih znanja i iskustava.

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.