Parno glačalo: DA ili NE? Moje iskustvo i recenzija Philipsove parne postaje

U posljednje vrijeme sa svih strana smo bombardirani reklamama za parne postaje. Cijene variraju od 500 do više od 3000 kuna pa mnogi ne znaju na što pri kupnji obratiti pozornost i kako odabrati dobar uređaj.

Prvo se zapitajte treba li vam. Ja sam jedna od onih koje istovremeno vole i mrze peglati. Zašto? Zato što sam naučena peglati gotovo sve (izuzetak su ručnici), a to zahtijeva vrijeme. Jednostavno volim izglačano rublje, ali s druge strane to znači da me često čekaju poslagane hrpe i hrpe rublja koje čeka da ga razvučem na dasci i pritisnem glačalom za što ponekad, uz sve druge obveze, nemam vremena.

Dakle, u mom slučaju je odgovor na ovo pitanje potvrdan. Uvijek sam imala glačala i s vremenom naučila da ne treba kupiti jeftino jer često nema dovoljno vati, a to znači da je peglanje teže i dugotrajnije.

Kod parne postaje od vati je mrvicu važnija informacija koliko ima bara. To mi je objasnila prodavačica kada sam došla naoružana listom svojih favorita koje sam danima pregledavala na online stranicama jedne trgovine.

Naime, nakon “običnog” glačala prvo sam isprobala parnu postaju svoje svekrve. Mislim da je Grundig. Plaćena na akciji oko 800 kuna. Dobro je peglala (kasnije sam pročitala da ima 6 bara i 2600 W). Malo sam isprva bila skeptična jer je jako lagana, ali to je zato što voda stoji u spremniku koji ne držite u ruci dok glačate, no pritiskom pare obavite solidan posao. Ipak, iz spremnika je često curila voda i to mi je bio veliki minus pa bih u slučaju da moram birati ipak prije izabrala obično glačalo. Malo više fizičkog napora jer je glačalo teže, ali posao urednije obavim.

Ipak sam odlučila dati šansu nekoj skupljoj parnoj postaji jer u životu mi se nebrojeno puta pokazalo da je točna ona izreka “koliko para, toliko muzike”.

Zapela sam za Braunov model, no prodavačica u trgovini mi je odmah preporučila Philips. Kaže da je prodavanija i lakša. U trgovini sam primila obje u ruku i ovo drugo se pokazalo točnim. Braunova je bila dosta teža i to je bio glavni razlog zbog kojeg sam odabrala Philips GC9642. Svidio mi se dizajn, a što se glavnih karakteristika tiče ima 7,2 bara i 2400 W.

Bila su još, ako se ne varam, dva skuplja modela s neznatnom razlikom u barima, a cijenom skuplji oko 500 kuna.

Parnu postaju sam kupila u svibnju i do danas nisam požalila. Glačanje je brzo i jednostavno. Ako imate različite materijale odjeće, ne morate mijenjati temperaturu, glačalo to sve samo radi. Za nju mi se do sada ništa nije zalijepilo, u spremnik se ulijeva obična voda, a kamenac se čisti jednostavnim ispiranjem “šarafića” koji sam signalizira kada je to potrebno učiniti.

Puno manju brigu moram voditi o pregibima na odjeći jer pegla glatko prelazi preko svakog dijela odjeće. Dosta je tiša od prethodno spomenute Grundigove.

Duže traje samo uključivanje (oko minutu do dvije prođe dok ne da znak da je spremna za rad) u odnosu na obično glačalo. S vremenom sam se na to naviknula pa je uključim i obavim još neku sitnicu (čitaj odaberem seriju na Netflixu).

Uz parnu postaju dobila sam i dasku za glačanje. Ono što sam dodatno morala kupiti je navlaka s nekoliko slojeva (često je u Lidlu za oko 40 kuna). Naime, ako peglate duže i često pritišćete paru, vodena para prolazi kroz navlaku i nakuplja se na metalnom dijelu daske pa kaplje po podu. Uz ovu dodatnu navlaku koju sam stavila na originalnu iz dućana, taj problem je bitno manji. Dakle, kad čujete da parne postaje “cure”, to često nije točno jer “curi” voda koja se nakupila na dasci.

Moj zaključak je da se kupnja parne postaje itekako isplati ako često peglate, ali nemojte ciljati na modele koji imaju malo bara. Pokušajte nabaviti neki s barem šest. Konkretno, ja sam svoju platila na akciji u Elipsu 2000 kuna (uz dasku na dar).

Za kraj možete pogledati kratki video koji sam snimila kako biste boljeli vidjeli kako parna postaja funkcionira i ostaje mi za poželjeti vam ugodno i sretno peglanje!

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.