PRVI TEŽI ZADATAK BUDUĆIH RODITELJA: Kako pronaći idealno ime za dijete

Tri najčešća pitanja s kojima sam se susrela u trudnoći bila su: “Kad je termin?”, “Znate li je li curica ili dečko?” i “Kako će se zvati?”.

Na prvo pitanje odgovor znaš od samog početka, na drugo saznaš negdje tamo na pola puta, a na treće – ne znam ga još uvijek, tjedan dana prije termina.

Zapravo mi je biranje imena jedan od težih zadataka. To je prva stvar o kojoj odlučujem za nekog drugog.

Počinjem istraživati, listam članke u kojima se spominju najzanimljivija, najmodernija, tradicionalna,… Skidam aplikacije putem kojih se imena mogu pretraživati prema jeziku, značenju, popularnosti,…Tek sam na četvrtom slovu abecede, a nemam snage, ni volje za dalje. Ili slomim jezik dok izgovorim ime ili se ne slaže uz prezime ili ne bi pristajalo maloj, slatkoj bebi, već baki ili djedu.

I onda još shvatiš koliko ljudi zapravo iz nekog razloga ne voliš. Kako da dijete nazovem Zvonko kad je to bio najzločestiji dječak u razredu mog mlađeg brata? Ili Mirela? Tako se zvala djevojčica s kojom sam provela ljeta i ljeta. Jedne godine ugazila je u pseći izmet, pa su je lokalni dečki preimenovali u Govnela. Više nikad je nisam vidjela u Trogiru.

Uz sva imena koja postoje na ovome svijetu, izbor mi je prilično sužen. Imam nekoliko favorita, no pričekat ću da beba stigne na svijet i da proučim koje bi joj ime moglo pristajati. Na kraju krajeva, znam da će ime koje smo odabrali već za par dana ili tjedana bebi savršeno odgovarati i sva druga o kojima smo razmišljali past će u zaborav.

Ako ste i vi u potrazi za “savršenim” imenom, ove stranice bi vam mogle biti od koristi:

1. Saznaj koliko osoba nosi određeno ime, prezime ili njihovu kombinaciju u Hrvatskoj (temeljem popisa stanovniištva iz 2011.);

2. Najpopularnija imena za 2018. godinu u svijetu;

3. Najpopularnija imena u posljednjih sto godina u Hrvatskoj;

4. Najpopularnija imena za djevojčice i dječake u Zagrebu.

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.