“TRUDNA SAM, DOJIM,…” Izgovor za izbjegavanje zubara ne postoji

Imam strah od nekoliko stvari u životu – kukaca, na koje sam i doslovno alergična, pa je taj strah djelomično i opravdan, zatim vode (ponudi mi krstarenje i pobjeći ću glavom bez obzira) i zubara. Od malih nogu se grozim tog mirisa zubarske ordinacije, a da ne spominjem zvuk brusilice. Srećom, oduvijek su mi govorili da imam zdrave i jake zube, nikad nisam imala karijes i tako sam živjela uvjerena u to da sam sretnica sa savršenim zubima. Onda je stigla trudnoća. Namazala sam Nutellu na kruh, zagrizla i osjetila lagano probadanje. Negdje gore, mislim četvorka lijevo.

“Nije mi ništa, nije mi ništa.”, mantrala sam.

Bol je prošla, rodila sam, ponovno me zaboljelo.

“Ah, dojim, sad ne mogu zubaru.”, mislila sam.

Pa trudnoća broj dva. Ponovno bol tu i tamo.

“Trudna sam, ne mogu sad zubaru!”, ponovno sam govorila.

Rodila sam i konačno odlučila otići da se pogleda što je to.

“Neki mali kvar, pa nije ništa strašno, ja imam savršene zube!”.

Oh, kako sam se samo prevarila! Ušla sam u ordinaciju, sjela na taj mrski stolac i čula da je situacija poprilično lošija, nego što sam očekivala. Neću vam ni spominjati koliko zubiju moram popraviti jer se sva naježim od samog spomena. U svakom slučaju, do ljeta sam pretplaćena na usluge stomatologa barem dva puta tjedno.

Stomatologica me upitala zašto kod zubara nisam bila. Kad sam odgovorila zbog dvije trudnoće i dojenja, rekla je da ne razumije zbog čega kod ginekologa i u bolnicama (rodilištima) nije jasno istaknut natpis: “Posjetite zubara!”. Upravo je trudnoća period kada su naši zubi puno osjetljiviji, a mi ih nekako, uz tisuću svari o kojima brinemo, potpuno zapostavljamo. I onda se dovodimo do puno ozbiljnijih problema (shame on me!).

Izgovor za ne odlazak zubaru ne postoji, a posebno se ne možemo ‘vaditi’ na trudnoću i dojenje. Pročitala sam da je plod veća trauma podnošenje boli, nego sama anestezija.

Zubi su u trudnoći posebno podložni karijesu kod žena koje imaju česte mučnine i povraćaju jer kiselina nagriza caklinu. S druge strane, zbog velikih hormonalnih promjena, posebno su osjetljivi desni zbog čega može doći do ozbiljne upale.

Ne pronalazite izgovore, neka vam moje iskustvo bude škola. Osim što treba voditi brigu o higijeni, redovito posjećujte stomatologa i pazite svoje zube jer biste na koncu mogli dva mjeseca provesti na zubarskom stolcu i sanjati zvuk brusilice što vam nikako ne želim.

 

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.