UPOZNAJTE DOULE JASMINU I JELU: Iskaču iz toplog kreveta usred noći i dolaze na porod, a kasnije čuvaju bebu ili donose topli obrok

Sve do unazad par godina doula je u našoj maloj zemlji bila nepoznat pojam. No, danas sve više žena istražuje ovu temu. Ipak, čitajući komentare na društvenim mrežama i forumima, mnoge žene su još uvijek dosta nepovjerljive ili, zbog manjka informacija, nisu spremne odabrati doulu kao podršku i pomoć. One koje su pak to učinile, imaju same riječi hvale. Kažu kako bi sve ponovile na potpuno isti način.

Iza mene su dva poroda, oba bez doule, pa me možda baš zbog toga prilično zainteresiralo kako izgleda trudnoća, porod i period poslije uz takav oblik podrške.

Dobro je poznata izreka “žena je ženi vuk”, no doule su, zaključujem temeljem rezultata kratkog istraživanja koje sam provela među ženama koje su se odlučile za tu opciju, ipak dokaz da to nije tako. Jasmina i Jela dvije su doule koje će vam pomoći u pripremi za porod, kako psihički, tako i fizički, bit će tu za vas cijelo vrijeme trajanja poroda, ali i poslije – šest tjedana im se možete obratiti, bilo da vam treba topli obrok, pričuvati starije dijete dok se otuširate ili samo tražite toplu riječ i podršku. Upravo sam s njima porazgovarala o ovoj temi o kojoj se, po mom mišljenju, premalo govori, a nadam se da će vam njihovi odgovori pomoći ako dvojite odabrati doulu ili ne.

1. Što znači biti doula?

“Biti doula je poziv. Osjetile smo potrebu podržavati druge žene i biti im sigurnost na putu u majčinstvo. Prolazimo s njima sve što trudnoća, porod i babinje donose. Tu smo u dobrim i lošim trenucima da ih saslušamo i stvorimo im prostor u kojem mogu izraziti svoje strahove i očekivanja.

Biti uz majku u trenutku rođenja bebe i dijeliti taj osjećaj sreće i ushićenja je nešto predivno, ali zahtijeva poseban stil života. To znači da smo stalno dostupne i da kad treba iskačemo iz toplog kreveta usred noći i dolazimo na porod.

Žene misle da ne mogu ili ne znaju same roditi, a to ne može biti dalje od istine. Njih zapravo ne treba osnaživati: one su već snažne, samo ih na to treba podsjetiti, a u tome su doule posebno dobre.”

2. Koliko uopće doula postoji u Hrvatskoj i primjećujete li pozitivan trend, odnosno je li s godinama porastao interes budućih majki za doulama?

“Svijest o dulama definitivno raste, a time i zanimanje za naše usluge. Žene se žele informirati i preuzeti aktivniju ulogu u svojem porodu i zdravlju. Trudnice nam dolaze u strahu zbog loših priča s poroda, potaknute vlastitim negativnim iskustvom ili zato što ne žele ići same na porod.

Svake godine desetak žena završi obuku za doule u Hrvatskoj, ali mnoge se ovime ne bave aktivno. Većina doula okupljena je u Hrvatskoj udruzi doula koja trenutno broji 20 članica. Njihov djelokrug i paketi usluga su vrlo različiti što je izvrsno jer su različite i žene koje traže usluge doula.

Čest je slučaj da se žene obraćaju douli jer žele nemedikalizirani porod, ali daleko od toga da su doule samo za porode bez intervencija. Najviše od svega podržavamo informirane odluke i prava žena u porodu. U tom smislu je doula za sve jer svaka žena zaslužuje poštovanje, podršku, ohrabrenje i mir na dan rođenja svojeg djeteta.”

3. Kako reagiraju liječnici kada žena kaže da će s njom na porodu u pratnji biti doula? Imate li loša iskustva s nekim hrvatskim rodilištima ili je to danas i u našoj sredini?

“Ima puno suzdržanih, ali sve veći broj liječnika i primalja ipak shvaća kako se naš djelokrug vidno razlikuje, ali da nam je cilj isti, a to je sretna, zadovoljna i zdrava majka i beba.

Osobno do sad nismo imale loših iskustava, ali prema pričama naših kolegica i trudnica, reakcije su razne. Nije tajna da u nekim rodilištima doule nisu dobrodošle ako se tako predstave, ali vjerujemo da će se i to promijeniti. Tim više što je u tijeku pilot projekt Rodilišta prijatelji majki koji, među ostalim, uvjetuje da majka može birati pratnju na svojem porodu. Rodilišta koja zadovolje te kriterije moći će ponijeti taj naslov već iduće, 2019. godine.”

4. Na koje načine doula pomaže prije poroda, tijekom poroda i poslije?

“Tijekom trudnoće neprekidno smo u kontaktu s trudnicama i odgovaramo na njihova pitanja, strahove i brige. Susrete uvijek oblikujemo prema individualnim potrebama trudnice, a uključuju pripremu za porod i babinje u najširem smislu. Razgovaramo o njezinom tijelu i osjećajima tijekom trudnoće i poroda, dajemo praktične savjete i radimo plan poroda.

Iako imamo dosta teorijskog i praktičnog znanja, ne postavljamo se kao stručnjakinje. Na „savjete stručnjaka“ nailazimo na svakom koraku, ali ono što mamama najčešće nedostaje je topla riječ ili samo tišina u kojoj mogu govoriti o tome što ih muči ili jednostavno biti ono što jesu.

Od 37. tjedna trudnoće danonoćno smo spremne na poziv i kad porod započne, dolazimo biti uz trudnicu kod kuće ili u bolnici. Činimo što možemo da joj olakšamo tijek poroda i pomognemo umanjiti osjećaj boli. Načini za to su brojni, od masaža i raznih položaja do toplih obloga ili riječi utjehe.

Svaka žena i svaka doula su različite. Svaki porod je drukčiji i zahtijeva strpljenje, prilagodljivost i improvizaciju. Može se reći da svaka doula ima svoju torbu s trikovima, ponekad i doslovno!

Nakon poroda želimo čuti kako se mama osjeća. Možemo joj ponuditi svoju stranu priče s njezinog poroda, pomoći riješiti poteškoće s dojenjem i odgovoriti na praktična pitanja u vezi s njegom bebe.

Posebnu smo pozornost posvetile brizi o majkama nakon poroda. Babinje je vrijeme kada se drugi trebaju brinuti o majci kako bi se ti mogla brinuti o bebi. Mnoge obitelji nemaju širu obitelj u blizini ili iz bilo kojeg razloga ne mogu računati na njihovu podršku kad se s novorođenčetom vrate kući.

Zato smo mamama počele nuditi posjete tijekom šest tjedana nakon poroda gdje im možemo donijeti topli obrok, pomoći oko dojenja, pričuvati bebu da se one mogu istuširati ili riješiti neke sitnice po kući.”

Foto: Lele doula

5. Mnoge žene kažu kako bi radije odabrale za pratnju na porodu supruga ili prijateljicu, odnosno nekoga s kime su bliske, pred kim nemaju “srama”. Kako uopće funkcionira proces ako odaberemo doulu? Kako se zbližavate s trudnicama i kada vaše druženje počinje?

“Odnos doule i majke se izgrađuje postupno, zato prije poroda imamo najmanje tri susreta. Ne samo kako bismo ženu pripremile za porod, nego i da bismo stvorile vezu u kojoj nam ona može vjerovati i osjetiti da smo tu. S nekim smo ženama u stalnom kontaktu, s drugima je dovoljno čuti se samo ponekad. Bitno je da žena zna da može računati na nas.

Kada nas trudnica kontaktira, nalazimo se s njom na neobaveznoj kavi da se upoznamo i vidimo odgovaramo li jedna drugoj. Bitan nam je taj „klik“ koji se dogodi među nama. Najbolje je javiti se sredinom trudnoće ili prije kako bismo imale dovoljno vremena za pripremu jer što je bolja priprema, to je porod lakši!

Na tri prenatalna susreta educiramo koristeći kreativne alate, vizuale i razne tehnike kojima podsjećamo mamu da je snaga u njoj i da je porod prirodan proces koji naše tijelo zna odraditi.

Također, što je vrlo bitno, pripremamo i partnere za porod jer najteže je biti u trudovima i imati partnera koji paničari. Doule i tate su odličan tim! Mi im dajemo upute, a oni onda mogu bolje pomoći svojoj ženi. Tako nastane zaista divna simbioza među nama jer i oni shvate da im je puno lakše.

Kada porod započne, žena ili partner nas obavijeste i ovisno o njihovim željama ili fazi poroda, dolazimo k njima kući ili u rodilište. Ostajemo s majkom sve dok se beba ne rodi i ne završi zlatni sat. Ako tata želi biti na rođenju bebe može odmah ući u rodilište umjesto nas ili se možemo pred sam kraj zamijeniti s njime tako da on prisustvuje rođenju.

Bitno je reći da i ako smo spriječene doći na porod, uvijek osiguravamo zamjensku doulu koja će biti uz majku, ali to se događa jako rijetko.”

6. Osim što žene pripremate za porod, mogu li od vas naučiti i nešto o samom majčinstvu?

“Majkama rijetko kad treba reći što da naprave. Zapravo im, kad to napravimo, oduzimamo priliku da same nešto nauče. Nema veze ako misle da ništa ne znaju, naučit će. To je predivan proces u kojem upoznaju i zaljubljuju se u svoje bebe, a mi smo tu samo da im ulijemo povjerenje.

Naravno da smo uvijek tu ako im je potreban praktičan savjet, ali najviše od svega ostavljamo majkama prostor da rade stvari na svoj način i slušaju svoju intuiciju. Kada smo uz njih, dajemo im osjećaj sigurnosti i često im ništa više ne treba. Jedino na što ih redovito treba podsjećati je da se brinu i o sebi!”

7. Jeste li ostale u kontaktu s mamama koje su vas odabrale za svoje doule?

“Prisustvovati nečijem porodu je velika stvar jer je to jako intiman trenutak u životu žene i osjećamo se počašćeno što možemo biti dio toga. Uz mame smo u njihovim najranjivijim trenucima kad se lome, plaču, odustaju, vesele, smiju i izdržavaju.

Takve veze ostaju za cijeli život i premda se sa svima ne čujemo redovito, one uvijek znaju da smo tu ako im zatreba savjet, topla riječ ili prisjećanje na lijepe trenutke.”

Foto: Lele doula

8. Kako postati doula i kakve osobine mora netko imati kako bi se time mogao baviti?

“Doula je nešto što jeste ili niste. Na obukama možete učiti o doula profesiji, fizičkom i psihičkom aspektu poroda te raznim tehnikama olakšavanja boli, ali srž bivanja doulom je suosjećanje, bezuvjetna podrška i sposobnost neosuđivanja.

U Hrvatskoj doula nije regulirana profesija tako da nije zakonski propisano koje je nužno obrazovanje, ali sve naše kolegice prošle su međunarodno priznate obuke za doule i neprekidno se usavršavaju. Hrvatska udruga doula svake godine organizira obuku. Ovogodišnja se održava u svibnju i popunjena je.

Jasmina je završila DONA International za porođajnu doulu, edukaciju Newborn Mothers za postpartumsku doulu i tečaj masaže. Jela je također završila DONA International i Paramana doula obuku, a u kalendar nam je zapisana i svjetska konferencija Midwifery Today u Njemačkoj najesen.”

9. Na kraju, mnogi postavljaju pitanje: “Koliko to uopće stoji?”. Kako se kreću cijene usluga doule?

“Svaka doula stvara svoje cijene i svoje pakete usluga. Cijene naših doula usluga kreću se od 2.000 kuna za cijeli paket: susreti prije i poslije poroda, 24-satno dežurstvo u terminu (5 tjedana) i podrška na porodu koliko god on trajao. Osim toga nudimo i individualizirane trudničke tečajeve, pripremu očeva za porod, telefonsku doula podršku u porodu i podršku u babinju.

Trenutno održavamo i besplatnu radionicu ‘Porod je započeo – što sad? svakog prvog petka u mjesecu na Krugama.”

10. Gdje vas mogu pronaći i kontaktirati zainteresirane mame?

Gdje god treba! Imamo predivan novi web www.lele.hr, javite nam se 🙂

Web: www.lele.hr
E-mail: doula@lele.hr
Facebook: www.facebook.com/leledoula
Instagram: www.instagram.com/leledoula

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.